tigelaarsinletur.reismee.nl

Letur-Spanje Kerst 2017

Lieve ALLEMAAL!

Allereerst voor iedereen hele fijne feestdagen!!!!
Het is echt eeeeenoooorm lang geleden dat ik iets van mij heb laten horen via deze blog. Dus bij deze een update, er is heel wat gebeurd, veel veranderd, we hebben veel tegenslag gehad en uiteindelijk (andere) keuzes gemaakt dan we voor ogen hadden. En voor ons is het de afgelopen jaren vaak geweest: hier blijven of toch maar teruggaan…..

Zoals jullie wellicht weten is (het pachten van) de biologische boerderij helaas niet geworden wat we gehoopt hadden; na 4 jaar zwoegen liep het weliswaar steeds beter (agro-tecnhnisch gezien) maar niet financieel gezien (we moesten we er veel op bij leggen). Dat houdt op gegeven moment op en hebben we de moeilijke keuze moeten maken om de boerderij weer terug te verkopen (dus de veestapel, machines en voer) aan de melkfabriek. Het geld wat we erin geïnvesteerd hadden hebben we (met enorm veel verlies) “eruit getrokken”. Peter is momenteel door de melkfabriek aangesteld als bedrijfsleider van de boerderij. Fijn in ieder geval om na jaren interen op onze spaarcenten nu een vaste inkomstenbron te hebben……. Maar ja, dat was niet het doel dat we voor ogen hadden toen we naar Spanje emigreerden…

Deze moeilijke beslissing heeft ook consequenties gehad voor mijn “boerderij school project”. Op de boerderij verzorg ik sinds 2013 rondleidingen en activiteiten. Ik ben begonnen met alleen rondleidingen, later ook kaas demonstraties en nu kaasworkshops (verse kaas maken) gecombineerd met een rondleiding. Dat loopt steeds beter maar het was de bedoeling het aanbod te verbreden door meer faciliteiten te creëren (o.a. bouw educatiezaal en een kinderboerderij). Ik had voor dit project al subsidie aangevraagd en deze was ook al toegekend. Maar nu we de boerderij niet meer pachten had het geen zin om deze investering te doen.

Desondanks heb ik de afgelopen jaren op de boerderij steeds meer bezoekers mogen ontvangen (aanvankelijk veel scholen, daarna meer gezinnen en groepen). Mensen vinden het geweldig een boerderij te bezoeken (alleen al het contact met dieren is magisch gebleken voor de veelal stadsmensen die ons bezoeken). Tijdens het bezoek vertellen we alles over onze ervaring op de biologische boerderij (ook de negatieve kant), wat een biologische koe is en wat er allemaal komt kijken bij het produceren van biologische melk. Met een vragenformulier betrekken we de kinderen actief bij de rondleiding (zij kunnen uiteindelijk een boerendiploma behalen). Voor geïnteresseerden is het ook mogelijk om een kaasworkshop te doen in combinatie met de rondleiding. Mensen vinden het geweldig om te zien hoe gemakkelijk je in 3 uur van melk verse kaas kunt maken. Het was de bedoeling om ook o.a. broodworkshops en kruidencursussen te organiseren maar zonder condities en faciliteiten heb ik van deze plannen afgezien…..

Ons project

Nu de boerderij niet onze utopie bleek te zijn hebben we de laatste jaren naarstig gezocht naar mogelijkheden om ons eigen eco-bio-duurzaam project te kunnen realiseren. We hebben veel opties gezien maar aan alle bedrijven, huizen, terreinen mankeerde wat: Eigendomspapieren niet in orde, niet ingeschreven in kadaster of eigendomsregister, te exorbitante hoge prijs, geen mogelijkheid op vergunningen, geen hypotheek mogelijk…. Afijn… het was om triest van te worden…..
Vorig jaar dachten we net buiten het dorp ons ideale project te hebben gevonden (onze architecten reuze enthousiast voor ons eco-huizen-project, volledige medewerking van de gemeente, subsidie mogelijkheden, bankfinanciering mogelijk) maar uiteindelijk het mocht niet zo zijn. Het project liep uiteindelijk vast op totaal onverwachte obstakels voor aanvragen van provinciale vergunningen. Van de provincie mochten we op dit terrein zoveel bouwen wat we wilden maar niet voor toeristische doeleinden….

Maar dit jaar hebben we dan toch de knoop doorgehakt. We hebben besloten om ons project te realiseren op deze plek waar we wonen. Dat betekent wel een totaal ander project dan we voor ogen hadden. En het wordt een enorme uitdaging. Eén en ander heeft wel veel voeten in aarde gehad om het rond te krijgen……met de eigenaren onderhandelen over goede prijs, gesprekken met banken, aanvraag mogelijke vergunningen. Uiteindelijk zijn we het met de eigenaren eens geworden en inmiddels zijn we eigenaar geworden van dit “stekkie”!

Om even een beschrijving te geven. Ons huis is een ongelooflijk modern huis of “chalet” (we noemen het altijd PLAN PLAYA; dit type huis vind je eerder aan de kust dan hier in het binnenland). Gezien de moderne uitstraling past het niet bepaald in deze landelijke, rustieke omgeving. Hier valt nog wat “winst te behalen” als we één en ander wat aanpassen en warmer/gezelliger aankleden (zowel binnen als buiten). Het huis heeft een mooie grote tuin, een prachtige ligging en een geweldig uitzicht op de vallei. We bevinden ons nog “binnen de bebouwde kom” maar tegelijkertijd “aan de rand van het dorp“……

Ons ideale project was om duurzame mini-vakantie huisjes te bouwen (strohuis, adobe huis, geodesie huis en containerwoning). Maar daar heb je voldoende grond nodig (1-2 ha.). Ons huidige terrein omvat 2500 m2. Lijkt toch nog wel veel maar het huis is pontificaal in het midden van het perceel gebouwd.Het woonhuis willen we omvormen tot een duurzaam toeristische B&B of vakantiehuisje (een hele uitdaging want het huis is allesbehalve duurzaam en energiezuinig). En op het terrein willen we onze eigen duurzame eco-huisje gaan bouwen. Stro, adobe of anderszins moeten we nog gaan bekijken met de architecten….. Het wordt een zelfbouwproject (zover mogelijk) want na onze financiële tegenslag met de biologische boerderij zijn onze financiële middelen enorm geslonken. Dat wordt creatief zelf bouwen en zoveel mogelijk lokale materialen (her)gebruiken ……

Ons gezin

Met onze 3 kinderen gaat het erg goed. Ze hebben zich in de 7 jaar dat we hier in Letur wonen helemaal integreerd (qua taal én cultuur). Lars is evenwel 3 jaar geleden “uitgevlogen”. Hij is nu 2e jaar student luchtvaarttechnologie in Delft en heeft het daar erg naar de zin. Deze opleiding is wat hij ambieert en hij gaat er helemaal voor. Propedeuse is nog net niet gehaald maar komt vast helemaal goed met hem…….
Het komend jaar zal ook de tweede, onze Jasper, naar Nederland gaan om te studeren. Wat precies en waar weet hij nog niet….. Iets in de richting van economie, administratie, bestuurskunde….. Afijn hij heeft nog wat tijd om zich te oriënteren……… En eerst dit jaar maar eens afstuderen (lukt hem zeker wel) en zijn Bachillerato diploma (6 havo/VWO) te halen. Voor Laura zijn er nog 2 jaar te gaan, ze studeert dit jaar af aan 4e klas “midschool”. En als alles goed gaat, vervolgt ze daarna ook de 2 jaar studie om haar Bachillerato te halen. En daarna zullen we zien, ze wil waarschijnlijk Engels gaan studeren.
Nu met de feestdagen is de Tigelaars familie compleet want Lars is even terug in Spanje. We genieten van zijn Spaanse kookkunsten (paella expert). Maar uiteraard ook van de kookkunsten van Jasper (poffertjes expert) en Laura (toetjes expert). Het is fijn en gezellig om deze vakantie allemaal samen te zijn!

Toekomst

Onze plannen voor volgend jaar. We willen ons eigen huis gaan bouwen, beetje bij beetje de huidige woning B&B-klaar maken (het is een luxe modern huis maar slecht gebouwd dus we moeten nog wel één en ander opknappen) en onze (moes)tuin onder handen nemen. Of het uiteindelijk een B&B wordt (genoemd mag worden) of een soort vakantiewoning (Casa Rural) moeten we nog allemaal met de architecten en gemeente uitzoeken. In ieder geval hopen op een goed bouwjaar! Verder wil ik weer olijfzeep gaan maken alsook mijn spijkerbroeken project voortzetten (tassen e.d.). Met onze Argentijnse vriendin Marta gaan we weefcursussen organiseren en eventueel ook rietcursussen, wandeltochten en excursies. Hoe dan ook, ideeën genoeg. We houden jullie via deze blog, Facebook of anderszins op de hoogte (mijn voornemen voor 2018 om dit toch met regelmaat te gaan doen) van de ontwikkelingen van onze projecten in deze prachtige authentieke uithoek op het platteland van Spanje!

ALLEMAAL HET BESTE VOOR 2018!!!!!!!

Liefs van Cecile en de Tigelaarzen

Reacties

Reacties

Anne-Mieke Innemee

Tjee, wat leuk om ineens weer zo veel van jullie te horen.
We hadden natuurlijk wel vermoedens , dat het allemaal niet zo soepel liep in Spanje.
Jullie hebben de moed in ieder geval niet verloren. Petje af!!!
Ambitieuze nieuwe plannen volop. Zeker de moeite waard !
Leuk, dat we weer op de hoogte gehouden gaan worden van al jullie Spaanse perikelen.
Laura nog 2 jaartjes VO en gaat dan ook al aan het studeren. Wil ze dat ook in Nederland gaan doen?
Veel vrije tijd zullen jullie niet hebben, maar als jullie ooit weer in Schijndel zijn, zijn jullie van harte welkom in de Putsteeg. Heel veel groeten en succes gewenst met alles wat jullie ondernemen.
Daan en Anne-Mieke

Rob

Wat jammer dat het financieel allemaal wat minder is gegaan, maar om op zo'n mooie plek te kunnen leven en te doen wat je wil doen is een rijkdom die niet in geld is uit te drukken. Goed dat jullie door hebben gezet!

Tante Roelie en Opa Tigelaar

Prachtig verslag van alle ups en downs in Letur, wij wensen jullie veel succes met het nieuwe project.

Iris Vermeer

Leuk om te lezen! Veel succes met de nieuwe plannen! En ook alvast de allerbeste wensen voor 2018!

Groetjes Koen, Iris, Jim en Saar

Yvonne

Fijn dat we weer een beetje op de hoogte gehouden worden van wat de ontwikkelingen zijn. In ieder geval een heel fijne jaarwisselingen met het hele gezin en dat al jullie wensen in 2018 maar mogen uitkomen!
groeten
Yvonne X

Cecile

Bedankt allemaal voor julie lieve reacties! XXX

Carla en Jan

Wat leuk dat we weer wat van jullie horen.
Ja het was lang geleden maar nu ik lees in wat voor spannende tijd jullie achter de rug hebben begrijpen
we dat volkomen.
Wij wensen jullie veel succes met de komende plannen voor het komende jaar.
Ook de kids veel succes met de studies in 2018.
Heel veel groeten van Carla en Jan.

Susanna

Hoi allemaal,

Ik heb genoten van jullie foto's en de verhalen. Wat een mooie ideeën allemaal. We wensen jullie het allerbeste voor 2018. Met jullie inzet en enthousiasme moet het goed gaan komen.

Liefs fam. Boers uit Driel.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!