tigelaarsinletur.reismee.nl

Kerstvakantie en Januari 2011

Lieve mensen:

Het heeft even geduurd maar hier dan een vervolg van ons wel en wee in La Abejuela/Letur Spanje...........

Kerstvakantie 2010

De feestdagen zijn alweer voorbij. Met de Kerst hebben we eters gehad (vriendin Marta en familie). December was een ZEER koude maand: het is hier 9 onder nul geweest (dagelijks waterleidingen ontdooien op de boerderij!). Maar op Kerstdag konden we toch onverwacht buiten eten (wel met trui aan)!

Na Kerst hebben we volop bezoek gehad. Eerst eerst zus Ine met kinderen. Met hen hebben we een bezoek gebracht aan Letur en aan bedevaartsoord Caravaca de la Cruz. En Oud en Nieuw hebben we gevierd op het dorpsplein van Letur. Het was die dag guur weer maar gelukkig wel min of meer droog. Met een tas vol drinken (champagne voor ons en prik voor de kids) togen we naar Letur. Een tv-ploeg was aanwezig op het plein (de opnames gemaakt door deze regionale tv-zender heb ik helaas niet op TV noch op internet terug kunnen vinden......). Om geluk af te dwingen voor het nieuwe jaar wordt hier traditiegetrouw om 12 uur 12 druiven gegeten (1 bij iedere klokslag). De druiven werden in bekertjes uitgedeeld (gratis verstrekt door gemeente). Maar wanneer te beginnen met de eerste druif? Na links en rechts informeren werd ons duidelijk de eerste dubbele klokslagen over te slaan. Oké. Maar klokslag 12 uur werd het wat chaotisch. Hoezo dubbele klokslagen......? Of hebben we niet goed opgelet? In ieder geval bij de eerste klokslag begon iedereen druiven te eten. En wat gaan die klokslagen snel! Als je al één druif achter ligt is inhalen moeilijk. Ik lag drie druiven achter maar is me gelukt om bij de laatste klokslag de laatste druif achterover te slaan........poeh-poeh....... Nog even toosten en laat nou dat geluk maar komen...........! (eehhh......ik had alleen niet alle druiven doorgeslikt........geldt het dan wel.........???).

Na Nieuwjaar kwamen ook nog Peter's broers George en Eric een paar dagen op bezoek. Met hen hebben we La Abejuela verkend, een traditionele 'almuerzo' (hier soort een brunch/schaft) genuttigd in de dorpskroeg, een bezoek gebracht aan een prachtig 'museumhuis' van vrienden in Abejuela en hebben de Tigelaarsbroers een uitstapje naar zee gemaakt. Met zoveel bezoek gaat de vakantie erg snel voorbij............

Donderdag 7 Januari 2011: Trendsetters

Jasper en Laura hebben een trend gezet met hun waveboards. Kinderen in Letur vonden de waveboards zo leuk dat zij er ook een aan de '3 koningen' (Sinterklaas komt hier niet) gevraagd hebben. Want op 6 januari leggen de 3 Koningen ('Los Reyes Magos') cadeautjes voor kinderen onder de kerstboom. De waveboards waren toegevoegd aan de verlanglijstjes.... Niet iedereen heeft er echter een gekregen...... Volgend jaar weer proberen.....

Maandag 17 januari 2011: Een dagje naar Murcia en naar zee.

Vanwege de feestdagen in Letur zijn Jasper en Laura een dag vrij en gaan we erop uit. Lars moet wel naar school (school staat in Socovos en daar hebben ze geen vrij) en Peter moet op de boerderij werken dus gaan we met z'n drieën. Eerst naar Murcia (ruim een uur rijden) naar het stadsmuseum daar en vervolgens naar het strand (een half uur verder). Murcia is een prachtige stad met mooie pleinen. In de straten sinaasappelbomen met sinaasappels eraan! Het museum is mooi opgezet en erg interessant: de geschiedenis vanaf de oertijd tot aan de Middeleeuwen. Nu Jasper en Laura beter Spaans begrijpen, kunnen ze het goed volgen. Vooral Jasper is erg gefascineerd door alles wat met geschiedenis te maken heeft. Daarna rijden we door naar het strand. Er zijn weinig mensen in deze tijd van het jaar en we kunnen dicht bij het strand parkeren. Maar ik moet er niet aan denken hoe het hier in de zomer is. Waarschijnlijk is een parkeerplek onmogelijk en zal het strand wel afgeladen vol zijn....... Maar nu is het heerlijk aan het strand te zijn doch wel wat aan de frisse kant. Dat deert Laura noch Jasper bij het maken van Spaanse (zand)landschap.............

Zondag 23 januari 2011: Eigen olijfolie!

Het wordt tijd om de olijfbomen rondom huis te oogsten. Lars werpt zich op als olijvenplukker. Nou ja, plukken.........uit de bomen slaan zoals dat hier gaat. Eerst een doek leggen onder de boom. Dan met een lange stok de olijven uit de bomen slaan. Alles bij elkaar vegen en in bakken doen. Er zitten bladeren en takken tussen maar schoonmaken hoeft niet. We brengen de bakken naar het nabijgelegen Socovos. Daar worden de olijven machinaal schoongemaakt/geblazen en gewassen. En dan wordt de olie uit de olijven geperst en zo hebben wij onze eerste eigen 5 liter olijfolie!

Liefs van PeCeLaJaLa

Reacties

Reacties

Els (ook namens Jan-Menko-Jelmer)

Mooi verhaal en foto's aan het strand! Brrrr! Hier is het nu koud en guur...hopelijk over anderhalve week wat aangenamer, anders wordt het wel een hele koude Carnaval. Alsa ik jullie verhalen lees, kan ik niet wachten tot juni om jullie weer te zien.
Nou Boer Peer, boerin Cieleke, olijvenplukker en wave-boardfanaten: groetjes van ons vieren!

Karin (van der Heijden)

Leuk om weer over jullie belevenissen te lezen! Mooie foto's ook. Met kerst buiten eten is niet verkeerd ;)

Groetjes,
Karin

carla weber

Wat leuk om jullie zo weer eens te zien.
Leuk lars dat melken ik heb het ook 1 keer gedaan
maar ik liep gauw naar buiten want ik werd niet goed van de lucht.
verder wil ik jullie veel succes wensen en Peter meteen feliciteren met zijn verjaardag. gezellige dag gewenst.
Heel veel groetjes van Carla en Jan.

Debby

Het is weer een prachtig verhaal Ceciel. En draag je zef ook bij aan het taalleerproces van de kinderen? Het is onvoorstelbaar hoe snel kinderen een nieuwe taal oppikken.. Wat dat betreft ben ik wel een beetje jaloers op ze. Binnenkort komt Carmen langs en we willen haar nog wat meegeven voor jullie. Dus als je wensen hebt.. Geeft het even door dan proberen wij ervoor te zorgen.
Verder heeft de laatse igh-groep zich dit jaar aangemeld met nog steeds de twee dames Lisette en Nasima. Nasima gaat als een trein en pakt de taal goed op. Voor Lisette lijkt het alsof ze weer helemaal opnieuw moet beginnen. Intussen hebben we afmelders zoals Dirk (maar dat was ook dweilen met de kraan open) Lucas, Mitch, en TJ. Maarten en Ihab gaan goed. Ik weet niet waar het met Eslam naar toe moet maar hij hoeft Spaans niet per se te halen en hij vindt de lessen leuk en daarom blijft hij komen. En binnekort staat de reis naar Salamanca weer voor de deur. Tot zover dit kattebelletje. Heel veel groeten. Debby de Lange

Ilse

¡Una fantástica historia! Esperamos conseguir este año para verlo todo.
Lars, felicitaciones con la primera botilla de aceite de oliva. :-)

Bisos y abrazos especialimente a los niños desde El Calafate (Argentina),
Ward y Ilse

Saskia

Dag Ceciel, Peter en kids,

Wat leuk om jullie verhalen te lezen. Ik heb ook de videofragmenten bekeken en natuurlijk heb ik gezocht naar twee dansende blonde kinderen, maar ik heb Laura en Jasper gemist (ik ga dus gewoon nog een keer kijken).
Lars kan al goed melken zeg.
Hopelijk gaan de druiven jullie veel geluk brengen!

Groetjes Saskia

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!