tigelaarsinletur.reismee.nl

Feesten, sneeuw en andere (on)gein........

FEESTEN, SNEEUW EN ANDERE (ON)GEIN........

CARNAVAL 2012 door Jasper Diego Tigelaar

Hallo. Dit jaar hadden we weer een goed Carnavalsfeest. Iedere klas had een thema. Wij (van groep 8) hadden een ABBA thema en de klas van laura Charleston. Met de hele school zijn we naar het plein van Letur gegaan en hebben we onze dansjes van ons bij passende muziek op gedanst, groep 8 ( Wij) danste op Mama Mia en Laura's klas op een Charleston liedje. En op het laatst hebben we anderhalf uur gespeeld.

BY: Jasper .d

LAURA 10 JAAR door Laura Daniela Tigelaar

Op 4 februari werd ik 10 jaar. Een week later vierde ik een feestje voor mijn vrienden en vriendinnetjes. We gingen eerst pingpongen daarna gingen we op de trampoline. En we hebben ook nog gesjoeld. Natuurlijk hebben we ook taart gegeten en hebben we ook op de boerderij gespeeld. Het was super leuk. Volgende jaar mogen jullie allemaal komen op mijn feestje. GR: LAURA DANIELA T.

EEN 'WINTERSTAARTJE'

Dit jaar hebben we geen echte winter gehad. Het is zelfssinds oktober uitermate droog en erg zonnig geweest. Met de lente in ons hoofd dachten we half maarter al over het zwembad op te zetten (het was toen 25-30 graden). Niet echt met intentie want 's nachts was het nog rond vriespunt. Maar dan word je 2 dagen laterwakker en ligt er ineens 20 cm.sneeuw! Er was een dag eerder al een sneeuwalarm afgegeven maar ja als het bijna 30 graden is neem je dat niet zo serieus. We zitten op 600 m. en dat is vast ruim onder de sneeuwgrens. Bovendien: hoe kunnen wij sneeuw krijgen terwijl in Nederland iedereen op een terras zit!? (dat moet toch andersom zijn: .....WIJ: 'een plekje onder de zon'.......toch ??).

Maar niets was minder waar. Op 20 maart lag er 's ochtends zoveel sneeuw dat we volledig ingesneeuwd waren (kon met de auto de oprit niet op en dus niet weg) en de kinderen verplicht sneeuwvrij hadden. Niet dat ze dat erg vonden. De eerste dag sneeuwde het weliswaar de hele tijd maar de 2e dag niet dus konden Jasper en Laura eindelijk een sneeuwpop maken. Nou is sneeuw niet zo erg maar wel als er 2 dagen ook geen elektriciteit is. Maar ja, als doorgewinterde kampeerders (zullen we maar zeggen) laten wij ons niet uit het veld slaan. Het werd dus 2 dagen koken op onze houtkachel én camping brander. We hebben proefondervindelijk mogen vaststellen dat de campingbrander het beste (snelste) werkt. Probleem was wel dat we niet wisten hoeveel gas we hadden en wanneer het licht terug zou komen. Hout hadden wegenoeg. En eten gelukkig ook. Brood kon een probleem worden maar dan kon ik nog altijd wat experimenteren met de Spaanse 'migas ' (opgebakken meelbolletjes: typisch winterkost wat ze hier maken ter vervanging van brood). En anders gewoon drie keer per dag rijst met bonen. Dat aten we immers in Nicaragua ook.....

En wat fijn trouwens om dan een houtkachel te hebben want onze gasverwarming werkte ook niet (zonder licht!). Warm water hadden we totdat de boiler leeg was (zuinig aan doen). Verder wel 'gezellig' 's avonds eten en monopoly spelen 'by candle light'. De kinderen waren vroeg moe en wilden verdacht vroeg naar bed (!?). Niet verkeerd natuurlijk. Achteraf klinkt dit wel gezellig en spannend maar toen we er middenin zaten was het natuurlijk minder leuk. Vooral de onzekerheid omdat de energiemaatschappij niet wist op welke termijn we weer licht zouden hebben.......ze moesten alle (bovengrondse!) lijnen nalopen .......en met die sneeuw en slechte bereikbaarheid...... Het klonk niet erg optimistisch...... Maar goed, na 2 dagen was alles opgelost.

Voor de boerderij was het ook allesbehalve prettig. Peter kon niet met de auto naar de boerderij en is 2 dagen met de tractor op en neer geweest. Ik ben gaan lopen om de kalveren te voeren. We moesten iedere dag de waterbakken ontdoen van sneeuw want een 'slushpuppy' van water is voor de koeien en kalveren wellicht lekker als het 40 graden is maar 'hartje' winter niet echt iets waar ze op zitten te wachten.... De koeien hebbenwe allemaal onder het afdak gezet en waren meteen een paar dagen van de 'wappes' (minder melk). De kalveren heb ik extra stro gegeven want sommige stonden te trillen van de kou..... Ze zijn dit niet gewend maar kunnen er gelukkig wel tegen......

Er deed zich nog een anderprobleem voor:degenerator van de boerderij. Deze heeft2 dagen aangestaan wat enorm veel diesel kost. Bovendien is dit apparaat er niet op gebouwd om de hele dag te draaien (maar het moest wel om te melken, krachtvoer te maken en water voor koeien op te pompen). De 2e dag brandde de generator ook nog eens door. Volgens Peter spatte de vonken er van af. Het was net een flim want het apparaat wilde niet uit!! We zaten er niet op te wachten om 35 koeien met de hand te moeten melken (kans op mastitis/ uierziekte als we niet goed uitmelken, etc) en zeker niet in het donker (!?). Wonder boven wonder kwam kortdaarna het licht terug (yes) en kon Peter gewoon machinaal melken. Bij de generator was alleen de startmotor doorgebrand wat binnen enkele dagen gerepareerd was (ook een klein wonder).

Nou lijkt het alsof het hier nooit sneeuwt maar niets is minder waar. Het sneeuwt vrijwel ieder jaar. Maar de sneeuw blijft nooit liggen. Overdag is het vaak warm en zonnig zodat de sneeuw snel weg is en wegen weer begaanbaar zijn. Op de boerderij is de sneeuw ook snel weg en kunnen koeien vaak gewoon de wei in. Ze vinden sneeuw ook niet erg. Maar het moet niet blijven liggen zoals dit jaar.....

ONZE POEZENBOEL

Eigenlijk wil ik het niet in ieder nieuwsbericht hebben over onze poezenbende hebben. Maar van Laura en Jasper moeten de poezenverhalen uiteraard op onze weblog komen. Zij raken er niet over uitgepraat. En ik moettoch even kwijt dat we2 merkwaardige katten hebben. We hebben 2 poezen: moederpoes 'Mitchi' (2 jaar) en dochter 'Rosa' (1 jaar). Beiden zijn 3 weken geleden tegelijk (met 2 dagen verschil) bevallen. Ieder toevallig 7 kitten (zit in de familie zullen we maar zeggen), dus totaal 14 kitten in onze schuur. Iedere poes in een eigen mand. Dachten we. Eerst beviel moeder Mitchi en daarna dochter Rosa. Het ging goed totdat dochter Rosa halverwege de bevalling(en) overstapte naar Mitchi's mand. Die vond alles prima en hielp zelfs mee de kitten te wassen (?!). Wij iedere keer de poesjesterugleggen maar we konden ze bijna nietuit elkaar houden. Afijn, we hebben ze ieder in eigen mand weten te leggen. Wat bleek, devolgende dag had moeder Mitchi het in haar hoofd gehaald om heel haar 7 koppige kroost bij haar dochter te 'dumpen'(zal ik maar even zeggen). Kon ze even de 'hort op' (?!). We hebben nog een paar dagen geprobeerd om de nesten te scheiden maar dat haalde niets uit. Iedere keer lagen ze weer met z'n 14 in één mand. Wie de moeder is van welkkitten weten noch wij, noch de moeders of de kitten maar dat maakt blijkbaar ook niets meer uit. Moeder en dochter voeden hun kroost om en om (lekker handig) en op één of andere manier gaat dat goed want er is geenondervoede noch geplette kitten. Maar ik vind het wel eenvreemde toestand..........

REGEN!!!!

Eindelijk regen!!! Het is sinds oktober zo droog geweest dat we ons al zorgen begonnen maken. Wij hebben de afgelopen tijd meestal overdag buiten kunnen eten, wat heel fijn is. En onze koeien zijn content als het niet regent (niet zo'n modderbende) maar voor de landbouw is het fataal. Spanje zit in een enorme diepe crisis, hoge werkeloosheid, staatsschulden. Daar kwamen een jaar geleden nog de hoge olieprijzen bij na de Arabische lente. Om olie te besparen kondigde de regering een maximum snelheid van 110 km/u op de snelwegen af. En dan nu een langdurige droogte zou de genadeslag zijn. Het in februari ingezaaid graan kwam nauwelijks op. Het zou nu kniehoog moeten zijn. Vorig jaar rond deze tijd waren we omringd door een prachtige kleurrijke bloemenzee. Nu hebben alle velden wel een groene Gloed maar daar houdt het wel mee op. We maken ons uiteraard bezorgd om de aankoop van ecologisch voer. Hoeveel er is en welke prijs we daarvoor moeten betalen. De prijs werd afgelopen tijd al opgedreven door boeren uit Galicia en Asturias (de natste streek van Spanje waar meestal meer dan genoeg veevoer geproduceerd wordt) die hier massaal alfalfa (luzerne) en stro gingen opkopen. Maar sinds dit weekend regent het gelukkig weer. Of het genoeg is om de oogsten te redden, is de vraag. Een deel van de oogst lijkt mij al verloren. Boeren hebben het nu ook erg moeilijk maar met deze regens is er in ieder geval weer wat hoop!

Reacties

Reacties

Willy, Miranda Eric Joost en Karlijn

Hoi allemaal,
Leuk jullie verhalen weer te lezen, nooit verwacht dat het Spanje zo kon sneeuwen! Maar het is weer allemaal goed gekomen.
Laura nog gefeliciteerd met je verjaardag, zo te zien heb je een gezellig feestje gehad met je vriendinnen.
Ik hoorde via de kinderen dat jullie weer plannen hebben om in juni/juli weer naar Nederland te komen.
Heel veel groetjes aan allemaal en tot ziens

jos en mieke

Hallo familie,

Wat leuk om jullie belevenissen te lezen. Sneeuw in Spanje, wij hadden regen in Gambia...Het moet niet gekker worden.
Heel veel lieve groetjes vanuit Eindhoven.

Jos en Mieke

Els (Menko, Jelmer en Jan)

Hallo allemaal,
Wat een avonturen weer. Maar goed dat jullie alle 5 zo flexibel zijn in oplossingen bedenken.
Ik ben verbaasd dat de "kinderopvang" zelfs overslaat naar de beestenbende. En nog wel 7 kids (kitten)tegelijk. Wordt die opvang gesubsidieerd....??? Afijn, wel leuk dat in de poezenbende met oma Mitchi en moeder Rosa zo'n prettige moeder-dochterrelatie mogelijk is. Opvang kan natuurlijk wederzijds....! Maar waar blijft (blijven) de vader(s) met z'n (hun) verantwoordelijk-heid??? Mensen en dieren lijken toch wel heel veel op elkaar ..........!!!
Gr. Els

carla weber

hallo familie,
Wat leuk om weer zoveel over jullie leuke belevenissen te lezen. En wat een leuke foto"s hebben jullie er weer op staan.
Dan zie je ook dat jullie geweldig gegroeid zijn, dus dan hebben jullie het goed in Spanje.
Op de foto"s zie je ook allemaal lachende gezichten, goed om te zien.
Wat een kattenfamiliehebben jullie er bij gekregen, leven ze nog allemaal?
Jasper wat zag je er geweldig uit in je pak met Carnaval en dansen o p de musical MM en
laura in haar jurk en panty de charleston dansen.
En dan het zonnetje erbij prima.
Verder wil ik Ceciel vast feliciteren met haar verjaardag, want we gaan volgende week op vakantie naar Gran Ganaria 2 weken, lekker genieten van de zon en het eiland bekijken.
Hele gezellige dag en ook de felicitaties van Jan.
Verder wens ik jullie allemaal het beste en tot de volgende keer.
O ja Lars wat een leuke foto van jou met je spaanse vrienden, en bij de BBC.
Heel veel groetjes van Carla en Jan.

Willy

Jasper, sorry ik ben gisteren je verjaardag vergeten, dus
alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Ik hoop dat je een gezellige dag hebt gehad met papa, mama ,lars en Laura. En misschien ook nog je kinderfeest.
Gaat het goed met jullie allemaal op school?, Ik vond het erg gezellig om jullie weer gezien te hebben in Nederland.
Nou, heel veel groetjes aan allemaal en weer tot ziens.
Liefs Willy

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!