tigelaarsinletur.reismee.nl

Laatste reacties

Beste mensen,

De feestdagen staan voor de deur. Tijd om even wat van ons te laten horen want één van mijn voornemens is om vaker een verhaal op onze weblog te zetten (ik zal m\'n best doen...). Maar voor verder te gaan wil ik iedereen namens ALLE TIGELAARS:

HELE GEZELLIGE FEESTDAGEN TOEWENSEN EN DAT 2013 EEN FANTASTISCH JAAR MAG WORDEN!!!!!!!!

\"Laughing\"

Met ons alles goed. Lars, Jasper en Laura hebben alle drie een mooi Kerstrapport en hebben het alle drie naar de zin. Dat Lars nu naar Elche gaat om de 4e klas over te doen is tot op heden een goede beslissing geweest. We hopen die hij het jaar afsluit zoals hij het begonnen is opdat hij door kan naar het 'bachillerato' (5e en 6e klas havo/VWO). Op de boerderij krabbelen we weer een beetje omhoog na 'historisch' lage melkproductie. En verder houd ik me ook dit jaar weer bezig met (vnl.)bijles Engels..........

We hebben sinds deze week een nieuwe hond: Spikey. Spikey is aan komen lopen bij de boerderij. Waarschijnlijk afgelopen zomer achtergelaten (gebeurd erg veel, afgelopen week wel 3 achtergelaten honden gezien). Spikey is erg lief, tam en goed afgericht. Zo rustig dat we dachten dat-ie niet kon blaffen. Inmiddels weten we beter. Als we de eigenaar niet op kunnen sporen mag-ie blijven. Het is een mooi beestje (beetje labradorachtig). Je snapt niet dat ze zo\'n mooie en lieve hond kunnen achterlaten (tenminste als dat zo is...). Hij is nu bij ons in Letur (niet handig alleen op de boerderij bij afkalven van koeien en zo) en vooralsnog staan de drie kids in de rij om hem uit te laten. Dit enthousiasme zal wel afnemen en straks zullen we onze kids moeten dwingen Spikey uit te laten........

De crisis.......

Met Spanje gaat het niet goed. De crisis begint men steeds meer in het dorp te voelen. Niet zozeer de werkeloosheid. De grootste werkgever in het dorp is de biologische kaasmakerij en dat draait nog erg goed. Maar uitkeringen, pensioenen en subsidies worden aangepakt (afgebouwd en afgeschaft). Op zich hebben de mensen hier in het dorp maar weinig nodig om te (over)leven: Ze hebben geen hoge kosten levensonderhoud (iedereen heeft wel een eigen moestuin of anders de familie wel) of hypotheekkosten (veel huizen zijn erfenis of men woont bij ouders in) en op één of andere manier zijn er nog reserves (?). Letur heeft veel goede jaren gekend met name de bouw heeft hier gefloreerd. Maar momenteel zijn er veel mensen die op één of andere manier steun krijgen (afhankelijk zijn) van de overheid (mantelzorg, uitkeringen, pensioen) of deelnemen aan projecten voor tijdelijk werkgelegenheid. En dat wordt nu afgebouwd. Dat terwijl water, licht, afval, riolering en belastingen stijgen. Het wordt steeds zwaarder voor de mensen hier op het platteland maar men weet vooralsnog te overleven. In de grote steden een totaal ander verhaal. Voorheen zamelden stichtingen als Rode Kruis en Caritas geld en goederen in voor ontwikkelingslanden nu blijft dat allemaal in Spanje. Er is veel nood en in de stad valt het leven niet mee........ maar dat zullen jullie wel via het nieuws gehoord hebben..... De crisis hier......is een lang verhaal. Maar het heeft ook een positief aspect. Door de migratiestroom naar de steden in de afgelopen jaren was er op het platteland veel grond deels onbewerkt of braakliggend (zelfs boomgaarden met olijf- en amandelbomen!) . Nu de crisis in volle gang is zie je dat grond steeds belangrijker wordt. Boomgaarden krijgen nu het nodige onderhoud en er wordt volop geoogst al is het maar als (tijdelijke) overlevingsstrategie.........

Een nieuw initiatief: hand- en waszeep van olijfolie....

Sinds enkele maanden zijn we met een groepje van 12 vrouwen bezig met het maken en verkopen van olijfzeep, hier 'jabón sosa' of 'jabón artesanal' genoemd. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt waarbij gebruikt wordt gemaakt van traditionele recepten op basis van gebruikte olijfolie. In Spanje wordt enorm veel olijfolie gebruikt en je kunt je wel voorstellen hoeveel de Spaanse restaurants aan gebruikte olijfolie produceren. Om milieuverontreiniging te voorkomen wordt afvalolijfolie door de overheid opgehaald. Maar ook de huishoudens hebben jaarlijks veel 'olijfolie afval'. Ik moet toegeven dat we in Nederland al veel kookten met olijfolie maar hier in Spanje gaan ook bij ons de liters er rap doorheen......... We zijn nu de bomen in onze tuin en op de boerderij aan het oogsten. Hopelijk houden we daar tussen de 5 en 10 liter aan over. Dan kunnen we weer een paar maanden toe.....

Deze zogeheten 'Jabón sosa' wordt traditioneel gemaakt van (gebruikte) olijfolie, bijtende soda ('sosa caustica'), water en meel. Iedereen hier in het dorp (met name de oudere generatie) weet hoe je het moet maken alhoewel de recepten bij nader inzien toch wel enigszins verschillen. Het zelf maken van zeep is een traditie die bijna verloren gaat....Zeepbereiding is één van de eeuwenoude processen waarbij het vet/olie-ingrediënt streekgebonden is. In ons geval de lokaal geproduceerde olijfolie. Je kunt gebruikte of nieuwe olijfolie gebruiken. Dat laatste maakt de zeep wel aanzienlijk duurder. Ook heb je een gekookt zeeproces en een ongekookt zeepproces. We experimenteren nog met beiden. Ook maken we vloeibare waszeep.

Het recept en proces is niet ingewikkeld maar de bereiding wel. Na het mengen volgt een proces van 3 uur roeren. Bij het roeren komt het zeer nauw dat je steeds in dezelfde richting roert anders gaat het mengsel 'schiften'. Na drie uur gieten we het mengsel in allerlei vormpjes. Om aan de zeepjes een ander aspect of geur toe te voegen gebruiken we kruiden (lavendel, rozemarijn), planten (rozenblaadjes, bloesem, kaneel), kruidenaftreksel of natuurlijke kleurstof. Inmiddels hebben we een heel assortiment van zeepjes. Alhoewel alle zeepjes gebruikt kunnen worden (olijfzeep is uitermate goed voor je huid en zelfs ontsmettend) worden op dit moment de meeste gekocht voor de sier.

Onze groep is omgedoopt tot LeturArte. We hebben inmiddels op een feestmarkt van lokale ambachten gestaan in nabijgelegen dorp Yeste (zelfs- heel kort- op het regionale nieuws geweest: via volgende link klik opvideos, een kort item over onze zeepjes opminuut 1.16van het filmpje: http://www.rtvcm.es/noticias/detail.php?id=44248), een eigen website opgezet Leturarte emprendedoras facebook (http://www.facebook.com/letur.arte) en een winkeltje in Letur geopend. Vanwege de feestdagen loopt het goed maar dat moeten we wel zo zien te houden. We verkopen nu veel mandjes, kerst- en cadeaupakketjes. ...... Maar er moet nog veel gedaan worden om één en ander te formaliseren (o.a. een vrouwenassociatie opzetten, ons officieel inschrijven bij het ministerie en de winkel 'legaliseren') maar het begin is er!

Ik houd jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen!

Tot een volgend schrijven, .... tot hoors ....of tot ziens!

Cecile en de Tigelaars

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!