tigelaarsinletur.reismee.nl

Lente 2013

Lente 2013

Een zee van bloemen…….

Dit voorjaar hebben we weer veel en gezellig bezoek gehad. En dat temidden van een indrukwekkende bloemenpracht waar we erg van genieten. Na een zachte winter hebben we een regenachtige lente, veel natter dan vorig jaar. Rivieren staan hoog, stuwdammen zijn eindelijk weer vol gelopen (soms zelfs overgelopen) en de gewassen staan er beter bij dan vorig jaar. De prachtige kleurrijke bloemenzee hebben we te danken aan het natte voorjaar. Op de boerderij heb ik alle bloemen verzameld die ik kon vinden en ik heb tot nu toe ruim 30 soorten gevonden……. Het is nu nog genieten want in de zomer blijft hier niets van over…. Met hulp van de visites is het zwembad zomerklaar en onze tuin helemaal op orde. Allemaal bedankt hiervoor!

Het weer is de afgelopen maanden erg wisselvallig geweest: van heel mooi weer à 30 graden tot guur, koud en winderig van nog geen 15 graden. Zo is er eind april al in ons zwembad gezwommen terwijl we 2 weken eerder nog natte sneeuw hadden. Op dit moment is het erg guur en het BBQ feest van Lars vandaag is helemaal verwaaid. We hebben vanavond de kachel toch weer aangezet!

De boerderij……..

Nu het voorjaar is gaat het op de boerderij stukken beter. Het is warmer, er is (nog) weinig ongedierte (vliegen, teken) en volop gras! Koeien zitten duidelijk beter in hun vel: ze produceren veel meer melk, ze zijn minder ziek en hebben weinig problemen bij/na het afkalven. Een jaar geleden hebben we een nieuwe stier aangeschaft. Onze vorige was ziek en in allerijl moesten we op zoek naar een nieuwe. Die hebben we ook gevonden: een hanteerbare en zeer goede stier van 1 jaar oud…..dachten we toen. Die hanteerbaarheid is er na een jaar wel af (hormonen?). Vorig jaar schepten we nog op over ons tamme stiertje. Dit jaar overtreft onze stier de gevaarlijkste stieren van alle dorpsfeesten in de buurt (bij ons kunnen ze komen oefenen voor het stierrennen). Daar komt nog bij dat de sindsdien geboren kalveren “een maatje groter” zijn wat problemen bij het afkalven kan bezorgen (met name bij pinken die voor het eerst afkalven). Dus hebben we nu een nieuw een nieuw stiertje (eigen opfok). Hopelijk brengt deze minder grote kalveren ter wereld en blijft deze hanteerbaarder…. Maar dat is nog afwachten…..

Het alweer 3 jaar sinds we de boerderij hebben overgenomen. In die tijd hebben we wat veranderingen doorgevoerd zoals het terugbrengen van medicijngebruik , met name antibiotica, het niet meer onthoornen van de kalveren en het later spenen van kalveren. In principe behandelen we zieke dieren met homeopathische middelen en kruiden. Helpt dit niet dan gaan we over op gangbare medicijnen en antibiotica. We houden dan wel een dubbele wachttijd aan: de melk moet apart gehouden worden totdat deze medicijn/ antibiotica vrij is. Sinds een jaar worden de kalveren niet meer onthoornd. We zijn van mening dat onthoornen tegennatuurlijk is en volgens verschillende onderzoeken hebben hoorns invloed op het metabolisme. Praktisch gezien betekent dat wel dat we een groot deel van het huidige voerhek van de koeien moeten vervangen; deze is niet geschikt voor koeien met hoorns. Een ander probleem is de onrust in de kuddes. Bij het bepalen van de hierarchie in de kuddes winnen de koeien met hoorns het van die zonder hoorns. Ze kunnen elkaar dan verwonden. Daar is geen oplossing voor want we kunnen de kuddes niet opsplitsen. Verder geven we de kalveren langer melk. Opdat ze zich beter ontwikkelen spenen we ze later en voorkomen we daarmee (vroege) stress. Wat ons nog niet gelukt is om eeen koe-kalf systeem te ontwikkelen: een kalf langer bij moederkoe of een pleegmoederkoe laten drinken. Daarvoor moeten we wat condities (een kraamkamer) creëren op de boerderij. Dat hopen we te realiseren met onze nieuwe plannen…….

Nu in de lente is onze melkproductie weer op peil. Ook de kaasmakerij is erg content met onze melk zowel qua kwaliteit als qua kwantiteit. Onlangs hebbe we ook een compliment gekregen van een laboratorium. Uit een bloedonderzoek van de koeien bleek dat de boerderij ziektevrij is. Dat is hier blijkbaar ongekend. Deels door een blijkbaar goed management en deels doordat we een gesloten bedrijfssysteem hebben. We kopen geen vee aan (een eventueel nieuw stiertje uitgezonderd) maar hebben onze eigen opfok. Zo haal je ook geen ziektes op je bedrijf. We hopen ziektevrij te blijven.

Verbreding van de landbouw…

Alhoewel de boerderij technisch erg goed loopt (lage ziektedruk, hoge melkproduktie, goede melkkwaliteit, verbeterde dierenwelzijn) houden we er financieel weinig van over omdat we te hoge voerkosten hebben. Voerprijzen blijven maar stijgen (speculatie, monopoly en schaarste) en zolang we zelf geen voer kunnen verbouwen zal dit probleem aanhouden. We hebben dan wel een goed betaald melkcontract onderhandeld met de kaasmakerij maar met de steeds stijgende voerkosten houdt het niet over. Om meer inkomsten uit de boerderij te halen willen we ons gaan richten op educatieve en toeristische activiteiten. We hebben de afgelopen jaren al veel bezoek ontvangen op de boerderij (gezinnen, groepen, scholen) en de reacties waren erg positief. Er is veel vraag naar agrarische - en natuuractiviteiten. Het ligt in de bedoeling om deze tevens in het Enegls aan te bieden daar is veel interesse is. We hebben besloten om een bedrijfje op te zetten om deze activiteiten aan te bieden. De voorlopige naam: “Girasol EcoEncuentros” (Zonnebloem: Ecologische ontmoetingen). We wilen activiteiten zowel aan toeristen, scholen als aan gezinnen aanbieden. Dit kunnen activiteiten op de boerderij (rondleiding, milieu, engels, spelletjes, theater, etc) als rondom de boerderij zijn (wandelroutes, fietsroutes, dorpswandeling, cursussen) zijn.

Als soort van startactiviteit voor ons bedrijf hebben we eind april een Open dag op de boerderij georganiseerd (rondleiding en hapjes). De bezoekers waren enthousiast, vooral ook de kinderen. Voor de bewoners van Abejuela hebben we nog apart rondleiding georganiseerd (héél gezellig). Alhoewel ons bedrijf is officieel nog niet van de grond is hebben we 2 groepen op de boerderij mogen ontvangen (docenten en scholieren) en hebben er enkele scholen zich aangemeld voor een bezoek. We hopen deze zomer wat activiteiten te organiseren voor jong en oud. Verder hoop ik in de komende maanden een activiteitenprogramma voor scholen te ontwikkelen voor het komende schooljaar.

Andere activiteiten…..

Alhoewel we druk zijn op de boerderij en alles daaronheen proberen we toch tijd te maken om er opuit te trekken. Begin van het jaar zijn we naar Toledo geweest (stond al lang op ons lijstje; we hebben nu nog Barcelona, Sevilla, en steden als Segovia, Badajoz en Caceres op ons verlanglijstje staan). Toledo in de winter was koud maar prachtig! Wat een smalle straatjes en mooie gebouwen! Voor de verandering niet op een camping gestaan maar een huisje/etage in het centrum gehuurd. De auto moesten we wel buiten het centrum parkeren. Het centrum bestaat uit enorm smalle straatjes en is alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. We hebben genoten van de stad en omgeving.

Maar voor interessante plekken hoeven we niet altijd zo ver weg te gaan. Zo wordt er sinds een aantal jaren een landelijke geologendag georganiseerd door de universiteiten. Het zijn 2-4 uur durende wandelingen onder begeleiding van geologen. Men hoopt hiermee een breed publiek te bereiken en meer mensen enthousiast te maken voor geologie. Vorig jaar werd het in Abejuela/ Socovos gehouden (we konden een “echte breuklijn” zien) en dit jaar in Calasparra (30 km hier vandaan, vulkanisch gesteente , sediment en ook weer deel van een breuklijn). Deze wandelingen worden druk bezocht (100-150 mensen). Ook dit jaar was het erg interessant om door de ogen van een geoloog dit landschap te bekijken. Een erg goed initiatief van de universteiten.

En verder……..

Nou zullen jullie wel denken: hoe is het nu met de crisis in Spanje? Hier op het platteland is het overleven. Mensen hebben weinig of geen inkomsten maar ook weinig kosten omdat iedereen een moestuin, olijfbomen en amandelbomen heeft. Maar in de stad een heel ander verhaal. Daar worden nog steeds veel mensen uit hun huis gezet. Werkeloosheid onder jongeren is boven de 50%. Steeds meer jongeren proberen in het buitenland werk te vinden. Maar omdat velen nauwelijks Engels spreken is dit niet voor iedereen weggelegd. Gezinnen keren weliswaar mondjesmaat terug naar het platteland. In Letur zijn nog maar weinig mensen terugekeerd. De regering draait volop sociale voorzieningen terug (nou is er de afgelopen jaren erg veel subsidies, steun en bijstand gegeven, niet altijd terecht, en dat heeft veel afhankelijkheid van de staat gecreeërd). Onderwijs en gezondheid wordt ook flink gekort. Al 2 jaar leveren ambtenaren salaris in en moeten langer werken. Komt de kwaliteit niet ten goede. Het ziet er niet best uit en de situatie zal voorlopig niet verbeteren. Voor veel mensen ziet de toekomst er somber uit.

Ons zeepgroepje is ontstaan als gevolg van de huidige crisis. Proberen om met en groepje vrouwen een economische activiteit te ontwikkelen. Maar ondanks een sterke start (we hebben een geweldige verkoop gehad met de kerst door markten, kerstpakketten, etc) lopen we nu vast op legaliseren van de groep. Deels bureaucratie en deels omdat het ingewikkeld is om met 8 vrouwen een wettelijk kader te vinden (wat niet teveel kost want zo groot is de omzet nu ook weer niet). We zijn inmiddels wel officieel een vereninging. De laatste bestelling hebben we dit weekend gedaan (communiefeest) maar zolang we niet legaal kunnen opereren blijft de winkel even dicht. En dus voorlopig geen verkoop……

Door de crisis ontstaan er ook andere lokale initiatieven zoals de “Consumentengroep”. Een groep mensen die probeert onderling producten en diensten tegen lage prijzen uit te wisselen en initiatieven te ontwikkelen als antwoord op de hoge crisis. Met fondswerving bekostigen ze deze activiteiten (transport en onkosten). Enkele weken geleden was er een paella-dag georganiseerd. Je kon producten uitwisselen of verkopen (vlooienmarkt) en daarna hebben we genoten van een enorme pan paella. Het was heerlijk en gezellig en het heeft veel geld opgeleverd. Het is de bedoeling om deze activiteit te roteren dus hebben we aangeboden om één van de volgende bijeenkomsten bij ons op de boerderij of in Abejuela te organiseren.

Het laatste nieuws…..

Alhoewel Peter erg druk is met de boerderij heeft hij er nu een parttime baan bij. Hij gaat een paar dagen per maand als consultant werken voor een Nederlands bedrijf. Een groep boeren uit onze streek gaat voor dit bedrijf het graan Teff telen en Peter gaat hen daarbij begeleiden. Juan zal die die dagen onze boerderij runnen. Een nieuwe uitdaging voor Peter en extra inkomsten is natuurlijk erg welkom….

Afijn, we hebben een drukke tijd voor de boeg. Ons nieuwe bedrijfje opzetten en Peter zijn werk als consultant. Voor het opzetten van een bedrijf heb ik vorige maand een cursus gevolgd. Eerder dit jaar ben ik naar een toerismebeurs geweest om me te orienteren op toeristische activiteiten (ten slotte een totaal nieuwe branche waar we ons op gaan storten). Momenteel volg ik een andere cursus om websites te maken. We hopen in juni onze website klaar te hebben!

Maar voor we ons gaan storten in een nieuw avontuur gaan we eerst voor 2 weken naar Nederland (eind juni/ begin juli). Daar kijken we erg naar uit, vooral ook de kinderen….. We hopen tegen die tijd dat Laura en Jasper dit schooljaar goed afgesloten hebben en over gaan naar de volgende klas en dat Lars dan wel zijn “Midschool” ( 4e klas algemene middelbare school) afgerond heeft om door te kunnen gaan naar het “bacheleraat” (5 en 6 havo/VWO)….

Voor nu: Heel veel groetjes van ons allen!!!

Cecile en de Tigelaars

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!